G3GM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

No more Monte for me.

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

No more Monte for me. Empty No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 1:43 pm

Put the car up on blocks, covered it up, took out the battery, and took the plate off.

Done with it. Just going to drive the Plymouth for the year.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Mcarlo77 on Tue Mar 20, 2012 2:44 pm

Don't like to hear that! What's up with it?
Mcarlo77
Mcarlo77
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 71

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 2:53 pm

Running like crap. I don't have the money or patience to work on it right now.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 77mali on Tue Mar 20, 2012 3:01 pm

Sorry to hear, what's happening? Engine?
77mali
77mali
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 62

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 3:10 pm

Yup. Something is ticking loudly. Used to be intermitent, now its constant. Not sure if its a rocker, lifter or what. Backfireing through the carb. Hard to start after its been shut off for about a half hour. Hard to keep running after that.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 77mali on Tue Mar 20, 2012 4:49 pm

I don't know how many miles you have there my friend but I would start at the rockers. I'm sure you know they get loose over time (Mileage). Might be as simple as that. I changed mine to a roller style when I changed the heads they don't loosen much comparatively. Get a cheap arse stethoscope & listen you need to be in a Chevrolet. LOL Very Happy
77mali
77mali
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 62

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 5:11 pm

70k original.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 77mali on Tue Mar 20, 2012 5:22 pm

A bit early for mileage but I'd still check.
77mali
77mali
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 62

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 6:28 pm

Maybe some other time when I have interest, and money.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 1973 454 MONTE on Tue Mar 20, 2012 9:54 pm

Sorry to hear.
1973 454 MONTE
1973 454 MONTE
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 36

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 9:56 pm

Its all good. I still have the Plymouth. And when I get the 97 Monte to "where I want it", I will show it sometimes, too.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Limey SE on Tue Mar 20, 2012 10:24 pm

Kyle Like you told me get off your a** and find the problem and get the car back on the road !!!!

I realize you just rebuilt it and strapped for cash but I would lay money it is something simple !!
Limey SE
Limey SE
Management
Management

Street Cred : 95

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Tue Mar 20, 2012 10:36 pm

Lol, it probably is. But above the problems, I don't have any interest in the car right now. I need a break.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Limey SE on Tue Mar 20, 2012 10:40 pm

yea we all go thru this I hope this B***H gets back on road before end of summer Brother at least by BOP in Cordova !!!!!!!

Look at me I almost gave up on the one of the most desireable Malibu / Chevelles out there
Limey SE
Limey SE
Management
Management

Street Cred : 95

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by JB2wheeler on Tue Mar 20, 2012 10:45 pm

Backfiring thru carb sounds bad, but it could be a couple of little things hitting at the same time. First, I'd check the timing system to make sure everything is on spot there and then worry about the upper valve train. If the timing checks out fine THEN you worry about spending money. JB
JB2wheeler
JB2wheeler
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 28

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by maliburacinfreak on Wed Mar 21, 2012 10:47 pm

kinda sounds like you lost a cam lobe, exhaust side. its getting common with the lack of zinc in new oil, flat tappet cams need that zinc. the exhaust valve isnt opening and pushing the compression back thru the intake. pull the valve covers off and crank it over, make sure all the rockers are moving like they should. if you see one that isnt moving or is just barely moving, youve found your problem. youll need to buy a cam and lifter set and start running oils with zinc or "ZZDP" like rotella, valvoline VR1, delo 400 and several others. for your sake, i hope its just something simple but, i just had the same thing happen to my wagon about 2 years ago

maliburacinfreak
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 6

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 77mali on Thu Mar 22, 2012 7:13 am

maliburacinfreak wrote:kinda sounds like you lost a cam lobe, exhaust side. its getting common with the lack of zinc in new oil, flat tappet cams need that zinc. the exhaust valve isnt opening and pushing the compression back thru the intake. pull the valve covers off and crank it over, make sure all the rockers are moving like they should. if you see one that isnt moving or is just barely moving, youve found your problem. youll need to buy a cam and lifter set and start running oils with zinc or "ZZDP" like rotella, valvoline VR1, delo 400 and several others. for your sake, i hope its just something simple but, i just had the same thing happen to my wagon about 2 years ago

You can buy ZDDP & add it to any of the new oils. It's about $10/bottle @ 1 small bottle per 4-5 quarts of oil. My engine shop suggested it or to use "Joe Gibbs" racing oil. The older blocks really need the zinc. I hope that's not what's happening to your car.
77mali
77mali
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 62

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Thu Mar 22, 2012 8:25 am

Already added ZDDP. Changed the oil Monday, I used an ACDelco oil filter, 4 quarts Valvoline 10W30, and a quart of Rislone ZDDP treatment.

If it needs a new cam and lifters, I will say screw it and sell it. If leave it in storage for good.

F*&%

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Wallyuph on Thu Mar 22, 2012 9:03 am

I ounce had a rotor go bad and it cracked. Was running fine and about half way home we herd a ticking noise just like a lifter tick and it started to run just a little ruff. When I got off the highway and stopped for first light it idled just fine but making a lifter tick sound until I tried to take off. It would back fire and pop and ticked a lot. Limped it to a parking lot and found a bad rotor. The tick was from it hitting the cap. Every thing was tight and cap was on correct. Still have no idea why the rotor cracked was separating causing it to hit the cap at one spot. It’s just a thought here and a simple check.
Wallyuph
Wallyuph
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 31

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Thu Mar 22, 2012 9:06 am

Its not the rotor. The noise is DEFINITELY coming from the passenger side valve cover.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Wallyuph on Thu Mar 22, 2012 9:10 am

Sorry to here it was just a thought
Wallyuph
Wallyuph
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 31

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Mcarlo77 on Thu Mar 22, 2012 12:24 pm

Have heard discussions about ZDDP additives, but thought it was only necessary for extended daily driving and high-revving race engines. After reading up on it, had no idea the lack of it in today's oils could have such immediate impact on engine wear; especially on new and rebuilt engine break-ins. Is everyone using this stuff?
Mcarlo77
Mcarlo77
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 71

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 74MonteCarlo on Thu Mar 22, 2012 1:52 pm

Mcarlo77 wrote:Have heard discussions about ZDDP additives, but thought it was only necessary for extended daily driving and high-revving race engines. After reading up on it, had no idea the lack of it in today's oils could have such immediate impact on engine wear; especially on new and rebuilt engine break-ins. Is everyone using this stuff?

x2 there, Steve. My dad just had the big block for his Chevelle rebuilt, and the engine builder told him it is a must. Asked him if I should use it in my car, and he said most definitely.

74MonteCarlo
G3GM Fanatic
G3GM Fanatic

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 1973montec on Thu Mar 22, 2012 4:31 pm

sorry to hear Kyle

i heard rottela is good scratch
1973montec
1973montec
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 17

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by 77mali on Thu Mar 22, 2012 5:15 pm

My Malibu owners manual says use only "Grade SE" oil. This is obsolete as we are currently driving cars on grade "SM" & "SN" (2010)...So grade SE was 10 grades ago (11 if you count SN). I don't have a 73-77 block (1987) but it's still a tappet Cam w/ Hydraulic Lifters (less the rocker arm mod).

There's a lot of info on this subject:
http://www.zddplus.com/
&
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html

BTW- All this BS is emissions related....I'd like to "emit" all over the EPA
77mali
77mali
Donating Member
Donating Member

Street Cred : 62

Back to top Go down

No more Monte for me. Empty Re: No more Monte for me.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum